21.04.2016

Ce facem dacă ne-au inundat vecinii

Autor: Olga BureaCasa de avocatură „Efrim, Roșca și Asociații” 

Inundarea apartamentului de către vecinul de deasupra este o problemă frecventă pentru cei care locuiesc la bloc. Sunt cazuri în care vecinii sunt cooperanţi, iar problema se rezolvă pe cale amiabilă. Însă sunt situații în care nu e loc de „înțelegere” între vecini, în special când inundația a provocat daune materiale considerabile. Singura soluție a păgubiţilor este acţiunarea în instanţă a vecinilor de rea-credinţă.

Cum acționați dacă locuința v-a fost inundată? Este important să rețineți: potrivit legislației în vigoare a Republicii Moldova, prejudiciul material cauzat în urma inundației apartamentului, urmează a fi suportat de către proprietarul locuinței de unde a început scurgerea apei. Astfel, în cazul în care locuința Dvs. a fost inundată, este important să întreprindeți următorii pași:

– localizarea locului unde s-a produs scurgerea (apartamentul);

– înștiințarea președintelui/administratorului/șefului blocului locativ;

– urmare a sesizării primite, persoanele responsabile formează o comisie, care este obligată să depisteze cauza avariei, să încheie un act de constatare a defecţiunii care a dus la inundație și locul producerii acesteia – o probă incontestabilă pentru soluționarea cauzei;

– evaluarea prejudiciului cauzat ca urmare a inundației;

– solicitarea reparării prejudiciului cauzat de la persoana culpabilă.

În cazul în care vecinul și-a recunoscut vina și este gata să recupereze prejudiciul material cauzat vecinului păgubit, este bine de întocmit o declarație scrisă (sub forma unei simple recipise) sau o declarație autentificată notarial, în care se va indica cine se face vinovat de inundație, datele personale ale vinovatului (date din buletinul de identitate: numele și prenumele, codul personal etc.) și, respectiv, declarația prin care ultimul își asumă obligația să recupereze integral prejudiciul material cauzat, stabilit de către părți sau de un expert licențiat în domeniu.

În cazul în care vecinul culpabil refuză, se eschivează și/sau nu dorește să despăgubească persoana păgubită, rămâne să vă adresați cu o acțiune în instanța de judecată, în vederea recuperării prejudiciului atât material, cât și moral. Înainte de a vă adresa în instanța competentă, este necesar să solicitați unui expert licențiat în domeniu să efectueze o expertiză, care va stabili repetat cauza inundației, daunele cauzate și valoarea acestora. Atragem atenția că, procedural, până la efectuarea expertizei, trebuie să informăm vecinul culpabil privind data, ora și locul efectuării acesteia. Alte probe, care ar garanta un câștig de cauză, ar putea fi: imagini foto și video, declarații scrise ale vecinilor, datele de contact ale persoanelor ce au făcut parte din comisia care a constatat producerea inundației, în vederea audierii ulterioare a acestora în calitate de martori.