28.04.2016

Ce trebuie să știți dacă vecinii sunt insuportabil de gălăgioși

Autor: Olga Burea, Casa de avocatură „Efrim, Roșca și Asociații” 

Tulburarea liniştii constituie contravenție ce atentează la ordinea publică și la securitatea publică, normă care este reglementată de prevederile art. 357 din Codul contravențional al Republicii Moldova și se sancționează cu amendă de la 15 la 30 unități convenționale (1 u.c. = 20 lei), aplicată persoanei fizice, sau cu amendă de la 100 la 150 u.c., aplicată persoanei juridice.

Referindu-ne la articolul menționat, tulburarea liniștii în timpul nopții, de la ora 22.00 până la ora 07.00, este interzisă. Acțiunile care produc zgomote, cum ar fi cântarea cu voce ridicată, semnalizarea acustică, folosirea cu intensitate auditivă a aparatajului audiovizual în locuinţe sau în locuri publice, sunt acțiuni care duc la tulburarea liniștii noastre.

Deci, dacă în intervalul cuprins între orele 22.00 și 07.00 sunteți deranjați de zgomote, sunteți în drept să apelați la serviciul 902 (poliție) și să comunicați despre situația dată. La fața locului se va prezenta un inspector de sector, care este obligat să cerceteze cazul. În baza probelor acumulate, va decide dacă întocmește sau nu un proces-verbal cu privire la contravenție.

Atenție însă că, de la ora 07.00 până la ora 22.00, trebuie să vă resemnați cu gălăgia creată de către vecini, inclusiv cu zgomotul lucrărilor de reparație. Cu titlu de recomandare, în cazul în care există posibilitatea reală de soluționare a situațiilor date pe cale amiabilă, uzați de acest drept. Or, relațiile dintre vecini se bazează, în primul rând, pe respect reciproc.