02.08.2016

Cont bancar în străinătate. Care sunt cerințele băncilor din diferite țări

Autor: Corina Oprea, avocat, Casa de avocatură „Efrim, Roșca și Asociații”

După ce v-am prezentat informații despre condițiile în care puteți deschide un cont bancar în străinătate, este bine să cunoașteți și care sunt particularitățile/cerințele băncilor din câteva țări, cum ar fi România, Ucraina, Rusia, Italia etc.

Totuși, trebuie să țineți cont de faptul că fiecare bancă are propriile reguli, iar datele prezentate mai jos sunt generalizate pe țară. S-ar putea ca banca să aibă (sau nu!) alte comisioane decât cele indicate.

Mai mult, să țineți cont și de faptul că fiecare client este individual, iar regulile aplicabile pot fi diferite.

Cu siguranță v-ați întrebat care-i treaba cu Elveția sau Austria. Sistemul bancar din aceste țări este destul de strict, riguros și individual. În ordine generală veți avea nevoie cam tot de aceleași acte, plus o serie de documente ce țin de provenința banilor, identitatea clientului. Băncile din aceste țări îşi aleg cu mare grijă clienţii, indiferent de suma cu care operați sau de autorizaţia de care dispuneți din ţara gazdă. Apropo, băncile din aceste țări, de regulă, refuză clienții expuși politic sau cele care deţin fonduri cu provenienţă dubioasă. (Zic de regulă, există și excepții!). Dacă aveți posibilitate, apelați la serviciile unui avocat, care vă va ușura munca considerabil. Recomandări:

– Înainte de a vă deschide un cont bancar în străinătate, verificați foarte atent condițiile pe care vi le ofera banca.

– Dacă aveți posibilitate financiară și dacă țara permite, angajați un avocat care o să vă ghideze.

– Verificați valoarea comisionului! Dacă veți scoate bani în Republica Moldova, de pe acel cont, comisionul va fi mult mai mare decât în țările UE.

Vă recomandăm, să alegeți o bancă care are filiale în cât mai multe țări. Asta vă va oferi avantaje financiare (de exemplu, nu veți plăti comision la extragerea banilor folosind ATM-ul aceleași bănci).

În UE, dacă o bancă intră în faliment, depozitele dumneavoastră sunt garantate până la suma de 100 000 de euro sau chiar până la sume mai mari în unele ţări.